Nederland - Nederlands Verander

São Bento treinstation - Porto

Schréder armaturen bieden een kosteneffectieve, energie-efficiënte en opvallende lichtoplossing voor dit iconische treinstation

Een van de mooiste treinstations in de wereld, het São Bento treinstation heeft onlangs een upgrade van de verlichting gehad om de veiligheid en het comfort voor de passagiers te verhogen en de iconische entreehal te verbeteren, terwijl de exploitatiekosten en ecologische voetafdruk verminderen. 

Meer informatie over dit project hieronder..

Pagina afdrukken
  • Projectomschrijving
Het São Bento treinstation in Porto is een van de drukste stations in de noordelijke regio van Portugal en verwelkomt ongeveer 1 miljoen passagiers per maand. Het is geopend in 1916 en is een van de mooiste stations ter wereld en bekend om zijn spectaculaire entreehal met zijn muren bedekt met 20.000 prachtige geglazuurde keramische tegels die de geschiedenis van Portugal te beschrijven.
Het station wordt beheerd door Infraestruturas de Portugal (IP), die in 2011 de tegels heeft hersteld om de schoonheid van dit geklasseerde nationale monument te behouden.

In 2017 werd n&m Lighting Design Studio toevertrouwd met het verzorgen van een nieuwe energie-efficiënte verlichtingsinstallatie waarbij de lichtniveaus zouden verbeteren voor een betere ervaring voor de passagiers en een verbetering voor het historische erfgoed van dit karakteristieke treinstation.

De Neos en Dexo armaturen werden gekozen om de perrons te verlichten. De Dexo, opgehangen aan de centrale as van het dak, verlicht de perrons, verhoogt de helderheid en zichtbaarheid zodat passagiers en spoorpersoneel in alle veiligheid in en uit de treinen kunnen stappen.
De Neos schijnwerpers verlichten de prachtige ijzer- en glazen luifel en zuilen om de architectuur van het station te markeren.

Voor de entreehal was een indirecte lichtoplossing nodig om weerkaatsing op de geglazuurde tegels te voorkomen. LED schijnwerpers, gekozen voor hun minimale energieverbruik, lage onderhoudskosten en lange levensduur, moesten op het plafond worden geplaatst om het licht zacht over de muren te verspreiden, om de rijke details van de strip en de sierlijke blauwe en witte tegels te benadrukken.

De SCULPline werd gekozen om zijn slanke esthetische ontwerp en hoog presterende lichtverdelingen. Geplaatst in de ramen van de hoofdgevel, met een minimale visuele impact, om de aandacht te vestigen op de uitzonderlijke strip en tegelwerk. Ze zijn uitgerust met LEDs die zorgen voor een warm wit licht (3000K) om maximaal comfort te garanderen en om de ware kleuren van de tegels tot leven te brengen. Het resultaat is een werkelijk prachtige foyer. 

Dit verlichtingsproject vereist een oplossing die technische kwaliteit en esthetisch ontwerp met elkaar laat samensmelten, terwijl het een kosteneffectieve, energie-efficiënte en in het oog springende oplossing biedt.
De Schréder armaturen hebben deze doelstellingen bereikt; het energieverbruik en de CO2-uitstoot voor zowel de perrons als de entreehal zijn namelijk met ongeveer 75% verminderd.
           
Feiten & Cijfers
           
Entreehal
    Geïnstalleerd vermogen
(KW)
Energie-verbruik (KWh)  CO2eq (Ton) Kosten van 
verbruikte energie (€)
Oude verlichting    6.10  24,400  12.76  2,505.88
Nieuwe verlichting    1.50  6,000  3.14  616.20
           
           
Perrons          
    Geïnstalleerd vermogen
(KW)
Energie-verbruik (KWh) CO2eq (Ton) Kosten van 
verbruikte energie (€)
Oude verlichting   33.50 134,000 70.08 13,761.80
Nieuwe verlichting   8.50 34,000 17.78 3,491.80

Your browser is currently not supported

Don't worry, there is an easy fix. All you have to do is click the link below and follow the instructions.

outdatedbrowser.com