Nederland - Nederlands Verander

Guillemins Esplanade - Luik

Energie efficiënte verlichtingsoplossing blaast nieuw leven in deze wijk

Luik wordt volledig getransformeerd. Om de stad neer te zetten als een 'Euregionale plaats' van economische activiteit hebben de lokale autoriteiten een regeneratie programma gelanceerd voor het Guillemins district. De bouw van het futuristische Guillemins Treinstation in 2009 was slechts één element van dit project. De stad wilde het gebied nieuw leven inblazen door middel van 4 belangrijke punten:
1. verbetering van de toegang tot openbare ruimtes
2. nieuwe huisvesting verstrekken
3. verbetering van mobiliteit, comfort en verkeersveiligheid
4. ontwikkeling van nieuwe bedrijven.
Om dit te bereiken heeft de stad het gebied rond het nieuwe station volledig veranderd. Wegen zijn gereorganiseerd om een plein te creëren wat ervoor zorgt dat mensen van het station naar de oever van de Maas kunnen en er meer ruimte is voor voetgangers en fietsers, alsmede meer groene gebieden.  
Verlichting is altijd een belangrijke factor geweest in het transformeren van die gebied. Omdat het een gedeeld gebied is, was het absoluut noodzakelijk dat de verlichting veiligheid bood voor alle gebruikers; auto's, bussen, fietsers en voetgangers. Het architectenbureau Dethier Architecture wilde een energie efficiënte oplossing die ook zou bijdragen tot het transformeren van het nachtelijke landschap van dit aanstaande gebied. Ze kozen voor de Piano en Neos armaturen.
De Piano is gekozen om de wegen en straten die leiden naar het treinstation te verlichting. Zijn pure design en kwalitatieve hoge afwerking vullen de vormen van het station perfect aan terwijl het een helder wit licht geeft om de gebruikers veilig te begeleiden. De Piano armaturen en masten zijn zwart om te contrasteren met de witte steen van het station. Ze zijn vrij laag gemonteerd (4,5 mtr) om ervoor te zorgen dat de architectonische schoonheid van het treinstation het landschap domineert. Twee armaturen zijn geïnstalleerd op een mast om tegelijkertijd de wegen en wandelpaden te verlichten terwijl de Neos Zebra LED armaturen zijn gemonteerd op 6 mtr op een aantal van dezelfde masten om de voetgangersoversteekplaatsen te verlichten. Zoals de heer Faes van Dethier Architecture verklaart “Door het installeren van meerdere armaturen op dezelfde mast wordt de hoeveelheid meubilair op de trottoirs aanzienlijk teruggebracht om gemakkelijke toegang en mobiliteit te garanderen.
De armaturen zijn voorzien van witte LEDs om te voorkomen dat er een groot contrast ontstaat met de rest van de verlichting in de stad.
Om zoveel mogelijk open ruimte te creëren op het plein zijn 5 Neos armaturen geïnstalleerd op 10 mtr. hoge masten, afgesteld in verschillende richtingen creëren ze een gezellige en veilige omgeving. Door het verminderen van het aantal masten is de visuele impact van het indrukwekkende treinstation zelfs vergroot. Het beperkte aantal masten biedt ook meer ruimte om evenementen te organiseren en mensen vrijer te laten bewegen.
Noctis schijnwerpers verlichten de bomen op het plein, een verbetering van de warme nachtelijke sfeer. Ze zijn zorgvuldig geïnstalleerd achter de boomstammen om de boomtoppen te verlichten zonder schittering voor passerende mensen.
De lokale autoriteiten en de bewoners zijn blij met de nieuwe verlichtingsinstallatie die deze wijk terug tot leven heeft gebracht door het creëren van een veilig en gezellig nachtelijk landschap waar mensen tijd willen doorbrengen en het gevoel van maatschappelijke verantwoording vergroot tevens worden nieuwe bedrijven aangetrokken naar het gebied. 

Pagina afdrukken Download the photos

Your browser is currently not supported

Don't worry, there is an easy fix. All you have to do is click the link below and follow the instructions.

outdatedbrowser.com