AZ Zeno Ziekenhuis Knokke: 'Dit is geen ziekenhuis'

Het nieuwe AZ Zeno ziekenhuis in Knokke is een referentiepunt voor innovatie, zowel vanuit een architecturaal als vanuit een medisch oogpunt. Van het globale concept tot de details, het ontwerp van het gebouw:

  • Garandeert het welzijn van patiënten en personeel.
  • Past naadloos in de typische kustomgeving. 
  • Biedt high-performance flexibiliteit en functionaliteit. 
  • Respecteert de hoogste normen op vlak van duurzaamheid.

Op het gebied van verlichting zochten de architecten:

  • Subtiele verlichting die optimale veiligheid voor de gebruikers biedt.
  • Armaturen die energie, functionaliteit en esthetiek combineren.

Ze opteerden voor de modulaire Shuffle-kolom, het Piano-toestel en de SCULPLine-projector, die in alle opzichten aan deze criteria voldeed.


Meer info en video hieronder

Pagina afdrukken Download de foto's
  • Meer informatie

In 2007 werd een wedstrijd gelanceerd voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis in West-Vlaanderen. Dit bijzonder ambitieuze project stelde hoge eisen op vlak van

  • Innovatie en creativiteit
  • Medische functionaliteit en Architectuur
  • Integratie met de bestaande omgeving

De architectenbureaus van BOECKX - B2Ai - AAPROG  hebben tijdelijk samengewerkt om een ziekenhuis te ontwerpen dat

  • Niet op een ziekenhuis lijkt
  • Geen typische ziekenhuissfeer uitstraalt

Het gebouw bestaat uit 4 lobben. De 3 lobben met de kamers voor de patiënten zijn gericht op de polders. De patiënten genieten van een weids uitzicht op de groene omgeving, wat een ideaal kader voor hun genezingsproces vormt. De straat- en parkingkant is bestemd voor de medische en technische kwartieren.

Een ander belangrijk element in het ontwerp van het gebouw was natuurlijke lichtinval. In elk lokaal dienden de gebruikers van het gebouw, dus zowel patiënten als bezoekers maar vooral het personeel, over voldoende natuurlijk licht te beschikken.


Kleuren vormen ook een overheersend element in dit gebouw. De kleuren van de regenboog zijn verwerkt in het volledige project: op de lamellen van de gevel, in de patio's en in het interieur van de kamers.

Naast het innovatieve architecturale concept moesten de ontwerpers ook een antwoord vinden op de functionele uitdagingen van een ziekenhuis. Het gebouw moest efficiënt, flexibel en gebruiksvriendelijk zijn. Om dit te bewerkstelligen, creëerden ze een zeer 'leesbaar' gebouw.

De ingang, het ontvangstpunt is voor patiënten en bezoekers, is een open en bijzonder eenvoudige ruimte, zodat mensen die het ziekenhuis binnenkomen makkelijk hun weg kunnen vinden. Deze schijnbare eenvoud is gebaseerd op een achterliggend en ingenieus circulatie- en organisatorisch systeem. Het doel was om het personeel en de patiënten van elkaar te scheiden, wat mogelijk gemaakt werd dankzij volledig gescheiden circulatiestromen voor deze 2 categorieën gebruikers.

Een andere bijzonderheid van dit gebouw is de flexibiliteit. Iedere vleugel werd flexibel ingericht. Alles kan eruit gehaald worden en het skelet dat overblijft kan volledig functioneel heringericht worden. De structuur is opgebouwd om regelmatig te kunnen verbouwen.

Het duurzame aspect werd doorheen het ganse project bewaakt. Dat begint met de isolatie en de dubbele gevel die samen 25% energiewinst opleveren. Bovendien werden bijna alle beschikbare duurzame technieken geïmplementeerd:
  • Zonnepanelen op het dak
  • Wandkracht-koppeling
  • Een biomassa-ketel 
  • De meest efficiënte technieken op vlak van verwarming
Deze duurzame mindset werd doorgetrokken in de verlichting, waarbij de architecten voor 100% LED-verlichting opteerden. Aangezien het gebouw heel veel licht uitstraalt, moest de buitenverlichting heel subtiel zijn en werd er geopteerd voor oriëntatie- en veiligheidsverlichting.

Voor steegjes en voetgangersgebieden waren de architecten op zoek naar een armatuur
  • Met een heel gerichte verlichting
  • Die makkelijk te integreren was met de atypische omgeving
  • Extra functionaliteiten voor de gebruikers biedt
De Shuffle-kolom overtuigde de architecten met de ideale combinatie van lichtprestaties en architecturale integratie. De kenmerkende modulariteit van de Shuffle stelde hen in staat om met de hoogte van de armaturen te spelen. 

De Shuffle past perfect bij dit flexibele concept, vooral dankzij de extra functionaliteiten zoals luidsprekers, een camera of bewegwijzering. Bovendien biedt Shuffle de mogelijkheid om een lichtring te integreren. De architecten hebben ervoor gekozen om deze blauwe lichtring toe te voegen aan de ingang van het ziekenhuis, zodat bezoekers zich makkelijk kunnen oriënteren.

Het design en efficiëntie van het Piano-toestel waren perfect voor de verlichting van de parkeergarages en opritten. De verlichting van deze zones zijn cruciaal voor de veiligheid van de automobilisten en de voetgangers, zeker in een ziekenhuis. De 115 Piano-armaturen zijn uitgerust met LensoFlex®2  fotometrische motoren en bieden zowel comfort als veiligheid voor de bezoekers. Vanuit architecturaal oogpunt was het belangrijk dat het ontwerp van de armatuur visueel kon worden geïntegreerd met al deze zones, inclusief de begroeiing.

Om de veiligheid van de Kiss & Drive-zone en de bushalte te verhogen, koos men ervoor om SCULPLine lineaire projectoren te integreren. Deze compacte armatuur met asymmetrische fotometrie biedt accentverlichting die perfect is aangepast aan deze typische omgeving.

De keuze van de verlichting is aan energetische, functionele en esthetische aspecten verbonden. 
Op energetisch vlak werden efficiënte armaturen gekozen die voldoende lichtdensiteit geven en zo weinig mogelijk vermogen verbruiken. 
Op esthetisch vlak werd geopteerd voor armaturen die naadloos bij het concept passen. 

Schréder is trots op de samenwerking met de architecten en het finale resultaat. Dankzij een reeks efficiënte, duurzame, modulaire en innovatieve armaturen hebben we deze uitdaging tot een goed einde gebracht en voldeden onze oplossingen in alle opzichten aan de gestelde criteria.

Your browser is currently not supported

Don't worry, there is an easy fix. All you have to do is click the link below and follow the instructions.

outdatedbrowser.com